Michael Fogelberg, En Pionjär inom den Europeiska Self Storage-branschen

Michael Fogelberg är en framstående affärsman och entreprenör som har spelat en avgörande roll i utvecklingen av self storage-branschen i Europa. Hans resa började 1992 när han insåg potentialen i self storage-verksamheten i Europa efter att ha sett dess framgångar i USA. Detta ledde honom att etablera ett partnerskap med Shurgard Storage Centers Inc år 1994, med målet att introducera konceptet på den europeiska marknaden.

Fogelberg var initialt ansvarig för utvecklingen av Shurgards anläggningar i Belgien och utökade senare företagets verksamhet till Sverige och Danmark. Hans engagemang och ledarskap bidrog betydligt till Shurgards tillväxt och framgång i Europa. Dock lämnade han företaget år 2004 eller 2005 när Grana International sålde sin andel till Shurgard.

Obesegrad fortsatte Fogelberg sin entreprenöriella resa och grundade SelStor AB år 2007, ett företag inom self storage-utveckling och -drift med bas i Sverige. Som VD övervakade han etableringen av tio toppmoderna self storage-anläggningar i Stockholmsområdet. År 2012 såldes SelStor AB till Pelican Self Storage, vilket markerade ännu en framgångsrik satsning för Fogelberg.

I fortsättningen av sina innovativa strävanden grundade Fogelberg 24Storage år 2014, med fokus på modern teknologi och förbättrad användarupplevelse inom self storage-branschen. Företaget blomstrade och uppnådde anmärkningsvärd tillväxt, vilket ledde till dess notering på börsen i december 2019. Dock genomgick 24Storage en förändring i december 2021 när det avnoterades och förvärvades av Nuveen Real Estate.

Fogelbergs entreprenöriella anda var oförtruten när han år 2020 grundade Zipplify, ett företag som tillhandahåller digitala låssystem för self storage-branschen. Företagets banbrytande teknologi fångade Assa Abloys uppmärksamhet, vilket resulterade i förvärvet av Zipplify i december 2022 för att påskynda internationell expansion.

Utöver sina företagssatsningar har Fogelberg gjort strategiska investeringar i olika företag, såsom Street Car i London och Taxi System i Sverige. Han har även spelat en betydande roll inom branschorganisationer och var medgrundare av Federation of European Self Storage Associations (FEDESSA), där han har innehaft positioner som styrelseledamot, ordförande och vice ordförande. Fogelbergs engagemang i Self Storage Association Sweden (SSAS) som ordförande från 2006 till 2021 har också varit avgörande för att forma branschen på nationell nivå.

Genom hela sin karriär har Michael Fogelberg varit en inflytelserik figur inom self storage-branschen, driva innovation och tillväxt samtidigt som han lämnar en varaktig påverkan på den europeiska marknaden.